Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Καμιζής: Οι offshore ανήκουν σε εφοπλιστές

«Οι  offshore εταιρείες ανήκουν σε εφοπλιστές και όχι στους ντόπιους κατοίκους του δήμου μας». Αυτό τονίζει ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμίζης σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την ύπαρξη 184 offshore εταιρειών στο Κρανίδι.
Επισημαίνει, δε, ότι αποτελεί σκάνδαλο και διεγείρει πληθώρα ερωτημάτων, η αδυναμία των αρμόδιων φορολογικών αρχών να διενεργήσουν έλεγχο στα οικονομικά των συγκεκριμένων εταιριών.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Ερμιονίδας στην aftodioikisi.gr έχει ως εξής:
- Ποιο είναι το σχόλιο που θα θέλατε να κάνετε με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν την ύπαρξη 184 offshore εταιρειών στο Δήμο Ερμιονίδας;
Καταρχάς να αναφέρω ότι ο αριθμός των εταιρειών ποικίλει. Άλλοι κάνουν λόγο για 152, άλλοι για 153, υπάρχουν και δημοσιεύματα που μιλάνε για παραπάνω. Οι συγκεκριμένες offshore εταιρείες ανήκουν σε εφοπλιστές, όχι στους ντόπιους κατοίκους του δήμου μας. Από όσο ξέρω πρόκειται για διεθνείς εταιρείες που είναι νόμιμες. Τώρα κατά πόσο λειτουργούν σωστά ή όχι δεν είναι κάτι που υπόκειται στην αρμοδιότητα του δήμου, αλλά στις ελεγχτικές αρχές. Σας αναφέρω επίσης ότι στο δήμο μας έχει αγοράσει βίλα και ο πρίγκιπας Ολλανδίας και άλλοι ξένοι παράγοντες οικονομικά ισχυροί.
- Πως κρίνετε την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών ότι οι φορολογικές αρχές αδυνατούν να πραγματοποιήσουν έλεγχο στις εν λόγω εταιρείες;
Δεν είναι δυνατόν να μη μπορούν να ελεγχθούν. Εμείς πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι όλοι πρέπει να ελέγχονται. Αυτή είναι η γενική μας αρχή. Δεν είναι δυνατόν να ελέγχονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και να μην ελέγχονται οι «μεγάλοι». Αφού η Ελλάδα βρέθηκε σε αυτή την τραγική κατάσταση, ο οικονομικός έλεγχος πρέπει προφανώς να ισχύει για όλους. Δεν ισχύει δηλαδή ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ισότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση; Eγώ βέβαια από τη δική μου πλευρά δεν ισχυρίζομαι ότι έχουν λειτουργήσει παράνομα. Τονίζω όμως ότι αποτελεί σκάνδαλο να δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών αδυναμία ελέγχου. Ας ελπίσουμε τελικά ότι η κεντρική διοίκηση θα επιτελέσει σωστά το έργο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου