Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση

Την Τρίτη και κάθε Τρίτη από τις 16:00 το "Λαογραφικό Εργαστήρι" του Δήμου Ερμιονίδας θα είναι ανοιχτό.

          Αρχικά οργανώνουμε τον χώρο και έπειτα τις δράσεις.

          Για το πρόγραμμα των δράσεων θα υπάρξει επόμενη ενημέρωση.

          Σας περιμένουμε όλους! 

 

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ




Η εθελοντική ομάδα του Λαογραφικού Κέντρου Κρανιδίου σας καλεί:

1.  Το Σάββατο 1 Δεκέμβρη στο Μνημόσυνο του ήρωά μας Παπά Αρσένη Κρέστα στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

2.    Την Κυριακή 2 Δεκέμβρη στο τρισάγιο εις μνήμη του, στον Άγιο Σώστη στα Δερβενάκια

Η Εθελοντική Ομάδα


Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Οι offshore εταιρείες με έδρα το Κρανίδι και το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου στο πρώτο κρατικό τηλεοπτικό Γερμανικό κανάλι




     
     Χθες το μεσημέρι, στο πρώτο κρατικό τηλεοπτικό Γερμανικό κανάλι Das Erste, προβλήθηκε ρεπορτάζ για τις offshore εταιρείες που έχουν έδρα το Κρανίδι αλλά και το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου σε συσχετισμό. 
      Στο ρεπορτάζ προβλήθηκαν συνεντεύξεις του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου και του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή. Οι εικόνες από το Κρανίδι και από παραθαλάσσιες πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες σχολιάζονται από την παρουσιάστρια αρνητικά και συνδέονται με τη διαφθορά στην Ελλάδα. 
     Ο Δήμαρχος σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι οι Δήμοι στην Ελλάδα δεν έχουν αρμοδιότητα για την είσπραξη των φόρων και ότι η θέση του είναι υπέρ της δίκαιης φορολόγησης όλων ανεξαιρέτως. 
   Σε σχετική επίσης ερώτηση απάντησε ότι λίγοι από τους πλουσίους ανθρώπους που έχουν στο Δήμο Ερμιονίδας τις εξοχικές τους κατοικίες έχουν κάνει κάποιες δωρεές στο Δήμο αλλά κυρίως στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Η σχολιάστρια προτείνει την μεγαλύτερη φορολόγηση των offshore εταιρειών στην Ελλάδα. 

Επιμορφωτική Συνάντηση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ HARVARD

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου εξέδωσε σήμερα, 21/11/2012, απόφαση και απέρριψε το αίτημα της εταιρείας AIMS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. για χορήγηση προσωρινής διαταγής κατά του Δήμου Ερμιονίδας και των κατοίκων Λουκαϊτίου, Διδύμων κλπ. Όρισε ημερομηνία δικάσιμου της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων για την 23η Ιανουαρίου 2013.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
ΤΑΜΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου  το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας συνεδρίασε για να αποφασίσει  επί του αιτήματος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας με 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης  «Επισκευή και Επέκταση του Μώλου στο Μετόχι Θερμησίας » και παρουσίαση   συγκεκριμένης   προμελέτης περιβαλλοντικών  επιπτώσεων.
Σε κανένα αίτημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, σχετικά με αυτό το θέμα, δεν αναφέρεται γιατί ζητάει από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας να αποφασίσει για ένα χώρο που δεν του ανήκει. Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στον Δήμο Ερμιονίδας .
Η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας  στις 30/11/2011     ήταν μεν θετική υπό  την προϋπόθεση να μην θιγεί το ΚΑΘΕΣΤΩΣ και τα ευρύτερα χαρακτηριστικά του μώλου στο ΜΕΤΟΧΙ της Τ.Κ. Θερμησίας  του Δήμου Ερμιονίδας, σύμφωνα με την δέσμευση του κ. Δημάρχου Ύδρας.
Η χρήση του μώλου καθορίζεται από το υπ. αριθμ. 8221.Τ25Α/17/12/23-10-2012 έγγραφο της Δ/νσης Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα χρησιμεύει για την πρόσδεση του υδροφόρου πλοίου που μεταφέρει νερό ύδρευσης στο Δήμο Ερμιόνης και  στο νησί της Ύδρας.
Η προμελέτη που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας  μόνο αυτό το καθεστώς δεν εξασφαλίζει. Πρόκειται ουσιαστικά για κατασκευή νέου λιμένα που θα αλλοίωνε τα ευρύτερα χαρακτηριστικά της περιοχής με κυματοθραύστη για τον οποίο υπήρχε διάσταση απόψεων κατά την συζήτηση του θέματος,  μεταξύ του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας και του Δημάρχου Ύδρας για το αν υφίσταται στην  μελέτη.
Να  τονιστεί εδώ ότι στην προμελέτη σελίδα 40 γίνεται ακριβής αναφορά για την θεμελίωση και τα υλικά του κυματοθραύστη , ο οποίος περιλαμβάνεται  σε σχέδιο στην διάταξη των  έργων.
Στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας ο Δήμαρχος Ερμιονίδας  κ. Δημήτριος Καμιζής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραπάνω  Προϋπόθεση – Δέσμευση του Δημάρχου Ύδρας , η οποία όπως φαίνεται ύστερα από την προσεκτική εξέταση της προμελέτης δεν τηρείται σε καμία περίπτωση.
Επειδή γίνεται πολύς λόγος για την ασφάλεια , εμείς οι Ερμιονιδείς είμαστε αλληλέγγυοι  με τους φίλους Υδραίους και να σημειώσουμε ότι ασφαλές λιμάνι έχουμε αυτό της Ερμιόνης και ο χρόνος που απαιτείται για τυχόν διακομιδή ασθενούς σε Νοσοκομειακή μονάδα ή  το Κ.Υ. Κρανιδίου είναι ίσως λιγότερος μέσω Ερμιόνης παρά  μέσω μώλου Μετοχίου.
Θέλουμε και επιδιώκουμε την ευρύτερη συνεργασία των δύο Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων, όχι όμως με ύφος αναγκαίο και  επιτακτικό όπως εσείς επικαλείστε για τα αιτήματά  σας.
Μετά  το Δελτίο τύπου που εκδώσατε από το Δήμο Ύδρας, υπονομεύεται την συνεργασία και την φιλία μας.
Κανένας δεν θα στερήσει το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τον Τόπο μας και τους Δημότες του.
Αυτά που μας συνδέουν από την κοινή Ιστορική και  Πολιτιστική μας παράδοση επιβάλλουν σε όλους μας την συνεργασία με ισότιμους όρους και με σκοπό την ικανοποίηση αμοιβαίων συμφερόντων.
Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας και το Δήμο Ύδρας σε συνεργασία.



Ο  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΤΟΥ Δ.Λ.Τ.Ε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Π. ΦΛΩΡΗΣ

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Ω ανήμπορο ποίημα
ανήμπορο ανήμπορο
ατελέσφορο.
Οι νεκροί δεν ανασταίνονται.
Υπάρχουν.

Γιάννης Ρίτσος



  Συμπληρώνονται εφέτος 39 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε και την απαρχή της πτώσης της χούντας των συνταγματαρχών. Και όμως, τα αιτήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, καθώς το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία, οι κατακτήσεις των εργαζομένων, η ίδια η δημοκρατία και το σύνταγμα της χώρας μας, θυσιάζονται στο βωμό των μνημονίων.
Η σημερινή, τραγική συγκυρία, που βυθίζει ολοένα και περισσότερο την ελληνική κοινωνία στην εξαθλίωση και στην απόγνωση, που βρίσκει την χώρα να λεηλατείται και τους πολίτες να εκβιάζονται, μας ωθεί να επιστρέψουμε στο μακρινό μας παρελθόν και να αντλήσουμε πολύτιμα συμπεράσματα από την ιστορική μας εμπειρία.
  Όταν, τα ξημερώματα της 21ης του Απρίλη του 1967, οι εργαζόμενοι βγήκαν από τα σπίτια τους να πάνε στις δουλειές τους, διαπίστωσαν με τρόμο ότι η Δημοκρατία είχε καταργηθεί, είχε μπει στο γύψο. Τα τανκς που κυκλοφορούσαν στους δρόμους με τις κάννες στραμμένες προς τον κόσμο δεν άφηναν την παραμικρή αμφιβολία. Η ξενοκίνητη Χούντα είχε επιβάλει την αποκρουστική της κυριαρχία στη χώρα. Ο «εχθρός λαός», που βάδιζε με δειλά βήματα προς τη Δημοκρατία, μετά από μια θυελλώδη περίοδο Κατοχής και εμφυλίου, έπρεπε να τιθασευτεί. Οι ισχυροί της γης και κυρίως οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές χρειάζονταν μια Ελλάδα απόλυτα υποταγμένη στα στρατηγικά τους συμφέροντα. Η τραγωδία της Κύπρου που ακολούθησε, με το προδοτικό πραξικόπημα, την εισβολή των ξένων στρατευμάτων και τη διχοτόμηση τελικά του νησιού, αποτέλεσε την αδιάψευστη μαρτυρία των επιδιώξεων αυτής της πολιτικής.
Το επόμενο διάστημα υπήρξε πολύ σκληρό για το λαό μας. Τα ξερονήσια ξαναγέμισαν εξόριστους. Οι φυλακές γέμισαν με πολιτικούς κρατούμενους. Στην ασφάλεια και στη στρατιωτική αστυνομία (ΕΣΑ) τα βασανιστήρια κατά των αγωνιστών της ελευθερίας έγιναν καθημερινή πρακτική. Χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές αντιμετώπισαν τις θηριωδίες του φασισμού στα νύχια των απάνθρωπων βασανιστών.
Όμως ο λαός μας δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια. Βγήκε στους δρόμους του αγώνα. Σιγά σιγά από το ’70 έχτιζε τις αντιστάσεις του και το φοιτητικό κίνημα. Το Φλεβάρη του ’73 γίνεται η πρώτη κατάληψη της Νομικής και μετά λίγες μέρες η δεύτερη. Η Χούντα απάντησε με επέμβαση της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο, συλλήψεις, κράτηση στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και την υποχρεωτική στράτευση πρωτοπόρων αγωνιστών. Το φοιτητικό κίνημα ανασυντάσσεται. Ο λαός, οι εργαζόμενοι αρχίζουν να συμπαρατάσσονται με τη νεολαία. Η Χούντα απομονώνεται διεθνώς όλο και περισσότερο. Ο Παπαδόπουλος αναγκάζεται να ψάχνει για πολιτική κάλυψη. Πάει για Κυβέρνηση ανδρεικέλων.
Και τότε ακούστηκε από τον αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό το «Εδώ Πολυτεχνείο».
  Ο ηρωικός αγώνας της νεολαίας χαλάει τα σχέδια της Χούντας. Παντού αντηχεί το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Το κίνημα παίρνει και κοινωνικό χαρακτήρα. Ψωμί, δουλειά για όλους. Μόρφωση για όλο το λαό. Κάτω η Χούντα, Ελευθερία. Έξω το ΝΑΤΟ, έξω οι Αμερικάνοι. Για λίγες μέρες το κατειλημμένο Πολυτεχνείο μετατρέπεται σε κέντρο αγώνα του λαού μας. Η εξέγερση απλώνεται και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Είναι η αρχή του τέλους της δικτατορίας. Οι σφαίρες που έπεσαν εκείνο το βράδυ και ξέσκισαν τα στήθη πολλών αγωνιστών μετατράπηκαν σε πύρινες λόγχες και κατακάψανε τη χούντα και τους υπηρέτες της. Δυστυχώς, με την πτώση τους οδήγησαν και στην τραγωδία της Κύπρου, αποδεικνύοντας με τον πιο εύγλωττο αλλά και τον πιο καταστροφικό τρόπο, το ρόλο τους.
Σήμερα ο λαός μας δοκιμάζεται σκληρά από μια οικονομική κρίση για την οποία δεν φταίνε οι εργαζόμενοι. Οι ισχυροί του πλούτου, όμως, απαιτούν από αυτούς  να σηκώσουν το δυσβάσταχτο βάρος της. Η κοινωνική δικαιοσύνη, που διεκδίκησε η εξεγερμένη νεολαία στο Πολυτεχνείο, εξακολουθεί να είναι μακρινό όνειρο.
  Σε αυτή την περίοδο, κρίσης, εξαθλίωσης και κατάλυσης των πάντων από τους εγκάθετους ντόπιους υπηρέτες της Τρόικας και των μνημονίων, η Πατρίδα μας ατιμάζεται και οι Πολίτες εξουθενώνονται.
  Αλλά τέτοιου είδους σχεδιασμοί δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν πράξη. Η θυσία των αγωνιστών του Πολυτεχνείου δεν θα πάει χαμένη. Οι νεκροί του Πολυτεχνείου ζητούν δικαίωση ιδίως σήμερα:
- που το ψωμί λείπει από χιλιάδες οικογένειες,
- που η ανεργία χτυπάει την πόρτα κάθε σπιτιού,
- που η δημόσια παιδεία εκτελείται από τα «τανκς» των μνημονίων και τα συμφέροντα των τραπεζιτών,
- που η πρωτοβάθμια  παροχή υγείας είναι ανεπαρκέστατη έως και ανύπαρκτη με αποτέλεσμα να λυμαίνονται τον χώρο της τα μεγάλα ιδιωτικά Ιατρικά κέντρα,
- που η Γη του μόχθου και του αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, αλλάζει χρήση και πουλιέται αντί ευτελούς τιμήματος, σε δήθεν επενδυτές,
- που η ελληνική οικογένεια στερείται ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής και δίνει τον αγώνα της επιβίωσης, 
- που οι ελευθερίες μας περιστέλλονται, η δημοκρατία τσεκουρώνεται και τα δικαιώματα μας καταργούνται στο όνομα της κυριαρχίας των αγορών,
- που απαιτούνται σκληροί αγώνες για να μην  παραδοθεί χώρα για τα επόμενα χρόνια στους διεθνείς και ντόπιους τραπεζίτες και μεγαλοκεφαλαιούχους, που φτάσαμε στο σημείο να ορίζει καθοριστικά την οικονομική μας πολιτική η Τρόικα,
- που ο θεσμός του Α΄και Β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης συγκλονίζεται από τις παραιτήσεις των Δημάρχων και των αιρετών, μπροστά στα μη αναστρέψιμα και διαχειρήσιμα προβλήματα και  δέχεται ολομέτωπη επίθεση με στόχο την αδρανοποίησή και τελικά την κατάργησή του.
  Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας, με τον μέχρι τώρα ηρωικό αγώνα του, έχει μιλήσει. Έχει απονομιμοποιήσει αυτή την πολιτική, που υπονομεύει τη χώρα μας, που έχει οδηγήσει σε πτώχευση τους εργαζόμενους, που παραδίδει όλο τον πλούτο που έχουμε δημιουργήσει επί δεκαετίες σε ξένα από το λαό μας συμφέροντα.
  Καλούμε τις λαϊκές τάξεις, τους άνεργους και τους νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όλους αυτούς που σήμερα αναξιοπαθούν, να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Όλοι και όλες μαζί, με όπλο μας την αντίσταση και δύναμή μας την αλληλεγγύη, να ανατρέψουμε την πολιτική των μνημονίων, της λιτότητας, της κατάργησης του Συντάγματός μας και της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Nα θέσουμε τις βάσεις για μία άλλη κοινωνία, της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Για να λάβουν, όπως λέει ο ποιητής, επιτέλους, τα όνειρα εκδίκηση.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973


Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑΪΤΙΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!




 Τις τελευταίες μέρες βρέθηκα και εγώ στο βουνό κοντά στους κατοίκους του ΛουκαΙτιού, μαζί με τον Δήμαρχό μας Δημήτρη Καμιζή και άλλους Δημοτικούς Συμβούλους της Παράταξής μας για να ενώσουμε την φωνή μας και να συμπαρασταθούμε στον αγώνα που κάνουν, για να υπερασπιστούν την Γη τους, τον Τόπο τους, το περιβάλλον και τις αγροτοκτηνοτροφικές ασχολίες τους. 
  Πέρα από την ατέλειωτη συγκίνηση που νιώσαμε, θαυμάσαμε τους γέροντες, τους νέους, τα παιδιά και τις γυναίκες που με απαράμιλη αποφασιστικότητα στέκονται εκεί από το πρωί μέχρι το βράδυ, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες και την κούραση και δηλώνουν πως με τίποτα δεν θα επιτρέψουν να καταστραφεί το δάσος της περιοχής και το βιός τους, προκειμένου να περάσουν τα σχέδια των ληστικών κέντρων και υπηρεσιών και να εγκατασταθούν οι μονάδες των φωτοβολταϊκών στην περιοχή τους.
  Μαζεμένοι σε παρέες, συνυπάρχουν ξεπερνώντας ψυχρότητες και αντιθέσεις που υπήρχαν μέχρι πριν λίγο μεταξύ τους, συζητούν για το πρόβλημά τους, δίνοντας ταυτόχρονα και τις προεκτάσεις που έχει. Στις φωτιές που ανάβουν, ψήνουν και πίνουν και το κρασάκι τους δίνοντας και μια άλλη νότα στον αγώνα τους. Η αλλυλεγγύη που εκφράζεται, ενάντια σε αυτό που προϋπήρχε δίνει ένα τεράστιο μήνυμα προς όλους μας.
  Είναι φοβερό αυτό που νιώθεις όταν με ένα στόμα και ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο τους, βλέπεις τα μάτια τους να πετούν φωτιές και να σε διαβεβαιώνουν πως θα μείνουν εκεί μέχρι την στιγμή της δικαίωσης του αγώνα τους. Και βέβαια απόλυτα δικαιολογημένο και το παράπονό τους : Ρε παιδιά γιατί τόση λίγη συμπαράσταση από τους κατοίκους των άλλων χωριών; 
  Ο αγώνας του βουνού των κατοίκων του Λουκαϊτιού ενάντια στην εξαθλίωση και τον αφανισμό τους, ανέδειξε σημαντικά στοιχεία που δείχνουν πάρα πολλά. Μα πάνω από όλα δείχνει πως οι κάτοικοι είναι ικανοί και μπορούν μέσα από το δίκαιο, την ενότητα και την αποφασιστικότητα του αγώνα τους να πετύχουν πολλά! Και ότι χωρίς τους κατοίκους δεν μπορείς να περιμένεις ούτε και να πετύχεις τίποτα.  Και οι κάτοικοι του Λουκαϊτιού τα έχουν πετύχει μέχρι σήμερα. Και δεν θα τους λυγίσουν, ούτε θα σπάσουν το αραγές τους μέτωπο παρελκυστικές λογικές και κινήσεις, ούτε και εκφοβισμοί. 
  Σαν Προοδευτική Πατριωτική Συμπαράταξη Ερμιονίδας και σαν Δημοτική Αρχή, αναγνωρίζουμε το δίκαιο του αγώνα των κατοίκων, συμπαραστεκόμαστε με κάθε τρόπο σε αυτόν, παίρνοντας τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Καλούμε όλους τους συνδημότες και συνδημότισσες να βρεθούν στον τόπο του αγώνα, στα βουνά πάνω από το Λουκαϊτι μαζί με τους κατοίκους τους μέχρι την τελική νίκη.   Γιατί αυτό που σήμερα υφίστανται οι κάτοικοι του Λουκαϊτιού δεν είναι τίποτα διαφορετικό από αυτό που καιρό τώρα ζούμε, πιθανά με άλλη μορφή, όλοι οι Έλληνες : Το ξεπούλημα της Πατρίδας μας και τον εκβιασμό μας.

Σταύρος Κούστας

Αντιδήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ κ.ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΦΕ 
ΤΗΝ 18Η  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 
ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 
ΚΑΙ ΩΡΑ 6:00 ΣΤΟ 
«ΑΛΑΤΙ & ΠΙΠΕΡΙ» 
ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΥ 

                                                       ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 6,00€

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ο κατήφορος κ. Σφυρή σας έχει οδηγήσει σε επικίνδυνο σημείο για τον Δήμο και την Πατρίδα μας.



  Ο θλιβερός κατήφορος σας  κ. Σφυρή στο θέμα της εγκατάστασης των ¨φωτοβολταϊκών ¨, δεν έχει σταματημό. Μετά τα ψεύδη που είπατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την αποπροσανατολιστική, διασπαστική, μειοδοτική, υποχωρητική και συμβιβαστική πολιτική σας, όπου αυτό που σας ενδιέφερε ήταν αν τηρούνται οι προδιαγραφές και οι όροι που αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα εγκατάστασης αυτών των μονάδων ( κάνατε και έγγραφες αναφορές για αυτά ) και όχι το πώς δεν θα προχωρήσει η εγκατάσταση,  μέσα στην απόγνωσή σας να τα βάζετε, κατά την προσφιλή σας χρόνια πολλά τώρα με τον ¨ συνήθη ύποπτο ¨για τα πάντα,  με τον Δήμαρχό μας Δημήτρη Καμιζή. Για όλα όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας και ίσως όχι μόνο, φταίει ο Δήμαρχός μας. Και όλα αυτά μέσα στην όπως πάντα απέλπιδα και ανεπιτυχή προσπάθεια σας να κρύψετε και να αποφύγετε τις δικές σας ευθύνες, αλλά και τις ευθύνες αυτών που υπέγραψαν για να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά. Απλά μέσα στη σφαίρα της αυταπάτης αλλά κυρίως της απόκρυψης των ευθυνών σας, μένετε με το αίσθημα της φρούδας και επίπλαστης ικανοποίησης, ότι επιτελέσατε το μέγιστο χρέος σας προς τον Τόπο μας, άρα μόνος σας παίρνετε και το δικαίωμα να υπερηφανεύεστε για τα έργα και τις ημέρες σας. Όμως οι Δημότες και οι Δημότισσες έχουν και μνήμη και κρίση και γνώση και στέκονται πολύ μακρυά από εσάς, τα λεγόμενα, τις προσεγγίσεις, τις διαπιστώσεις, τις πρακτικές και τις επιδιώξεις σας. Και επειδή ¨ κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια ¨, δεν πείθετε κανένα. Μια από τα ίδια. Δεν περιμέναμε βέβαια και τίποτα διαφορετικό.
  Η σύγχυσή σας  όμως σας οδηγεί και σε μια επικίνδυνη,  για τον Τόπο και την Δημοκρατία, αήθη επίθεση εναντίον της ελεύθερης  ενημέρωσης και της διακίνησης των ιδεών και των θεμάτων. Κάπου εκεί που ξεχνάτε  τον Δήμαρχό μας, τα βάζετε  και με το blog του κ. Δαμαλίτη, ¨Ερμιονίδα μας αρέσει δεν μας αρέσει ¨, καταλογίζοντάς του τα ακαταλόγιστα που υπάρχουν μόνο στην φαντασία σας. Όμως  ταυτόχρονα δείχνετε  και το πως θεωρείτε  την δημοσιογραφία, την διακίνηση των ιδεών  και την πληροφόρηση. Μόνο η ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη πρέπει να υπάρχει κατ΄ εσάς. Και όποιος θελήσει με στοιχεία να σταθεί κριτικά απέναντί σας, είναι ύποπτος ( ποιος μπορεί να ξέρει τι μορφής ύποπτος ), δέσμιος και καθοδηγείται από κέντρα και διευθυντήρια που μόνο στο μυαλό και την πρακτική σας υπάρχουν.
Κύριε Σφυρή,
  Ο Δήμαρχος μας Δημήτρης Καμιζής και η Προοδευτική  Πατριωτική Συμπαράταξη Ερμιονίδας, έχουμε  το δικό τους επίσημο ηλεκτρονικό βήμα έκφρασης από το 2009, πολύ πριν το δικό σας. Μέσα από εκεί υπάρχει συνεχής με ποικίλα θέματα και από αρκετούς γράφοντες δραστηριότητα, γεγονός που τυγχάνει ευρύτατης αναγνώρισης, που φαίνεται μέσα από την συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, και αυτό σας ενοχλεί και σας φοβίζει. Δεν περιμένουμε  κάθε Πέμπτη,  όπως εσείς έχετε εξαγγείλει για το δικό σας  blog, να κάνουμε  ανάρτηση ( παρεμπιπτόντως γιατί επιλέξατε την Πέμπτη και όχι κάποια άλλη μέρα της βδομάδας ή μάλλον τι κάνετε τις άλλες μέρες της βδομάδας ; ). Δεν έχουμε τίποτα το ιδιαίτερο και με κανένα γιατί έχουμε την δυνατότητα αυτόνομα και υπεύθυνα να εκφραζόμαστε και με πολλούς τρόπους. Αυτό το έχετε ¨καραμέλα ¨, για να δικαιολογείτε την αδυναμία και την ανυπαρξία σας και να μας καταλογίζετε, χωρίς επιτυχία βέβαια, πρακτικές προσφιλείς σε εσάς και το περιβάλλον σας. Σας ενοχλεί και σας απογοητεύει το γεγονός ότι κάποιοι συμπολίτες μας μπορούν να ομολογήσουν δημόσια ότι κάποια πράγματα σε τούτο το Δήμο Ερμιονίδας γίνονται καλά, σε αντίθεση με την άκριτη, στείρα και αξιωματική σας θέση ότι τίποτα δύο χρόνια δεν έχει γίνει σωστά, ενώ εσείς στην θητεία σας ως Δήμαρχος είχατε κάνει τόσα πολλά και πρωτίστως σωστά. Σε αυτή σας την αυταπάτη και ψευδεύσθηση, μας συγχωρείτε σηκώνουμε τα χέρια και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα να σας επαναφέρουμε. 
  Σας έχουμε αποδείξει ότι ποτέ δεν κρυφτήκαμε, όπως εσείς, γιατί πάντα μιλάμε με στοιχεία, με έγγραφα ( και δυστυχώς για εσάς, έγγραφα υπάρχουν αρκετά ) και λέμε την αλήθεια έστω και αν ¨ πονάει ¨ και δεν είμαστε κοντοπρόθεσμα αρεστοί. Πρώτιστο καθήκον μας είναι να λέμε την αλήθεια και όχι να λαϊκίζουμε για να μοιράζουμε υποσχέσεις και κλίμα τεχνητής ευφορίας. Γιατί διαμορφώνουμε άποψη, θέσεις και πολιτική σε επαφή και αναφορά με τις λαϊκές κοινωνικές τάξεις, που σήμερα συνθλίβονται και εξαφανίζονται. Και για τις αλήθειες που έχουμε πει, η καθημερινότητα του Δήμου και της Πατρίδα μας και μας επιβεβαίωσε και μας επιβεβαιώνει καθημερινά, προς μεγάλη λύπη, θλίψη και απογοήτευσή σας.
  Σαφώς αποδεχόμαστε και την κριτική και την αντίθετη άποψη, αρκεί να είναι στοιχειοθετημένη, καλοπροαίρετη και να συμβάλει στην προώθηση και λύση προβλημάτων, διότι η Παράταξή μας είναι βαθιά δημοκρατική και αγωνιστική και έχει δώσει εξετάσεις για αυτό και όχι μόνο. Και τέτοια κριτική έχουμε δεχτεί και έχουμε σταθεί απέναντί της όπως απαιτεί το ύφος και το ήθος Δημοκρατικών ανδρών και Δημοκρατικής Παράταξης.  
  Δεν μπορεί όμως να μας αφήνει απαθείς και ασυγκίνητους η χωρίς όρους και αρχές επίθεσή σας σε όποιον διαφωνεί μαζί σας. Είναι φαινόμενο που άπτεται των Δημοκρατικών θεσμών.  Έχουμε διδαχτεί και κάνει τρόπο σκέψης και δράσης τον σεβασμό και την τιμή με τις πράξεις μας σε όλους όσους πάλεψαν και έπεσαν για την κατάκτηση, καθιέρωση και διεύρυνση της Δημοκρατίας σε όλη την Γη και την Ελλάδα κυρίως. Και  η προσπάθεια μείωσης, σπίλωσης, απειλής και απόδοσης χαρακτηρισμών και ετικετών,  σε όποιον με στοιχεία στέκεται κριτικά απέναντί σας, στην σημερινή συγκυρία που όλα στην Πατρίδα μας καταργούνται και γκρεμίζονται, είναι άκρως επικίνδυνη και αντιδημοκρατική. Μας θυμίζει κ. Σφυρή τις θεωρίες περί στρατευμένης τέχνης και ελεγχόμενης πληροφόρησης και άλλες εποχές που ο λαός μας αντιπάλεψε και τις νίκησε και άλλα καθεστώτα που γκρεμίστηκαν σαν χάρτινοι πύργοι. 

Σταύρος Κούστας

Αντιδήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  
         Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η 2η Γιορτή Ελιάς και Ελαιόλαδου στο Κρανίδι στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2012!
       Τις εκδηλώσεις μας τίμησαν δακεκριμμένοι συμπατριώτες μας όπως ο κ. Γιώργος Ζέρβας, καθηγητής που είχε διατελέσει Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για 6 χρόνια, ήταν ο κύριος ομιλητής στην ενημερωτική ομιλία που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Λυκείου Κρανιδίου την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων.
Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στην ιστορία του ελαιόλαδου στον τόπο μας, ποια μειονεκτήματα υπάρχουν στην σημερινή κατάσταση διαχείρισης του ελαιολάδου και καθώς και ποιες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον ώστε να μπούμε πιο οργανωμένα στον χώρο της εγχώριας αλλά και της διεθνούς αγοράς.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Βαγγέλης Δημαράκης γεωπόνος-παραγωγός και τυποποιητής στην Ερμιόνη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών της ελιάς και στους τρόπους καλής διατήρησης του ελαιολάδου.
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου που πραγματοποιήθηκε η 2η Γιορτή Ελιάς και Ελαιολάδου.
Μεγάλη ήταν επίσης η συμμετοχή από παραγωγούς ελαιολάδου και επαγγελματίες από τον χώρο εστίασης του Δήμου μας, που παρουσίασαν με πολύ καλαίσθητο τρόπο τα προϊόντα τους.
Επίτιμοι καλεσμένοι στην γιορτή ήταν ο κ. Σαράντος Νίκος και ο κ. Μιχάλης Ντουνέτας αναγνωρισμένοι σεφ με πολλές τιμητικές διακρίσεις που κατάγονται από την επαρχία μας.
Ξεχωριστή και πολύ σημαντική προσφορά ήταν η δημιουργική απασχόληση των παιδιών από την νηπιαγωγό κ. Ματούλα Πήλιουρη από το Πορτο-Χέλι.
Ένα από τα πολλά και σημαντικά θέματα που έθεσε η φετινή γιορτή, εκτός του ίδιου του σκοπού δηλαδή την προώθηση του ελαιολάδου και την προβολή της επαρχίας μας, ήταν η συνεργασία όλων των παραγωγικών ομάδων από όλο το Δήμο Ερμιονίδας σαν αναγκαία προϋπόθεση ομαλής μετάβασης από την οικονομική κρίση στην ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά αγροτικά μας προϊόντα.
Ο στολισμός του χώρου έγινε από τα φυτώρια της περιοχής μας και ευχαριστούμε θερμά τους κ. Μανώλη Φωστίνη, κ. Θανάση Δημαράκη και τον κ. Παντελή Τσιρτσίκο.
Αναμνηστικό της φετινής γιορτής ήταν χειροποίητα σαπούνια με βασικό συστατικό το ελαιόλαδο που ένα μέρος ήταν προσφορά της κας Βάλιας Κωνσταντάτου από την Ερμιόνη και τα υπόλοιπα παρασκευάστηκαν στο Λαογραφικό Εργαστήρι Κρανιδίου.
Η διοργάνωση της γιορτής έγινε με την συνεργασία της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, των εθελοντικών ομάδων του Δήμου μας, την ομάδα του Λαογραφικού Μουσείου Κρανιδίου, της Αλληλεγγύης, της Φροντίδας των Οικισμών και του Χορευτικού του Δήμου Ερμιονίδας που για ακόμη μια φορά με τους χορούς του έδωσε δείγματα του Λαϊκού μας πολιτισμού.

Η Πρόεδρος της
Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου
Μονά Δήμητρα