Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 1936-1937 ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ!



Το παρακάτω ιστορικό ντοκουμέντο, που αφορά τον προϋπολογισμό της τότε «1936» Κοινότητος Κρανιδίου, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενό του, που οδηγεί τον αναγνώστη στην αναγνώριση αναλογιών και συναρτήσεων σε τόσο διαφορετικές εποχές και επιβεβαιώνει αυτό που λέγεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Όπως είναι γνωστό, η μεγάλη και παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 κράτησε 10 χρόνια και οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία και στην έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ασφαλώς αυτή η κρίση και η παγκόσμια ύφεση αφορούσε και στην Ελλάδα.  
Ο προϋπολογισμός αυτός εγκρίνεται από τον τότε Νομάρχη Αργολίδας και Κορινθίας την 1η Απριλίου 1936, μόλις λίγους μήνες πριν από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά την 4η Αυγούστου 1936. Η εγκαθίδρυση του προϋπολογισμού αναφέρεται κυρίως σε περικοπές δαπανών, με μόνη αύξηση την εισφορά της Κοινότητας προς το Δημόσιο!
Μεταξύ των άλλων, πολυποίκιλο ενδιαφέρον έχει και το περιεχόμενο της παραγράφου 4 του κειμένου για τα ήθη της εποχής, για το σύστημα πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης αλλά και για τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τότε.
Για την ιστορία, Πρόεδρος της Κοινότητας Κρανιδίου τότε ήταν ο αείμνηστος Μιχαήλ Χάσπαρης. Από την υπογραφή του τότε Νομάρχου Αργολίδας και Κορινθίας δεν φαίνεται καθαρά το επώνυμό του.
Το προσφέρουμε στη δημοσιότητα για κάθε στοχαστικό αναγνώστη, αρκούμενοι μόνο στα παραπάνω δικά μας σχόλια.   








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου