Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σήμερα, στις 7 το πρωί, φορτώθηκε το πρώτο φορτίο απορριμμάτων για τον ΧΥΤΑ Φυλής Αττικής. Μετά το γνωστό αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η δεματοποίηση και αποθήκευση σύμμεικτων απορριμμάτων στη θέση «Σταυρός Διδύμων» εξαιτίας υπερκορεσμού του χώρου αυτού, ξεκίνησε σήμερα η εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 17206/1873/14-3-2013 ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία για τους προσεχείς 6 μήνες τα απορρίμματα του Δήμου Ερμιονίδας θα μεταφέρονται καθημερινά στον ΧΥΤΑ Φυλής Αττικής.
Για 66 μέρες τα αστικά απορρίμματα του Δήμου μας παρέμεναν στους κάδους και πέριξ αυτών και σε μικρές προσωρινές συγκεντρώσεις. Η αποσυμφόρηση των χώρων που έχουν συγκεντρωθεί, συγχρόνως με την αποκομιδή και μεταφορά στον ΧΥΤΑ Φυλής των καθημερινών αστικών απορριμμάτων και με δεδομένο ότι μόνο 25 τόνοι την ημέρα επιτρέπεται να μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Φυλής, θα απαιτήσει κάποιο χρόνο και ξεκίνησε να γίνεται βάσει συγκεκριμένου προγράμματος. Προτεραιότητα έχουν τα απορρίμματα που βρίσκονται εντός των οικισμών και μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα θα υπάρξει μέριμνα για την σταδιακή αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων που βρίσκονται κοντά σε τουριστικές επιχειρήσεις, ενόψει μάλιστα της αναμενόμενης τουριστικής περιόδου.
Ζητούμε συγνώμη από τους δημότες μας, αν και η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από επιλογές και αποφάσεις άλλων, καθώς επίσης ευχαριστούμε τους δημότες για την κατανόηση και την υπομονή που έδειξαν μέχρι σήμερα.
Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όσους μας βοήθησαν και μας συμπαραστάθηκαν σε αυτό το μεγάλο αγώνα μας, να δώσουμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα το οποίο κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Ευχαριστούμε λοιπόν τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου κ. Νίκα Παναγιώτη και όλα τα μέλη του συμβουλίου της ΠΕΔ, τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών κ.κ.Καλαφάτη Σταύρο και Στυλιανίδη Ευριπίδη, τον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής κ. Σγουρό Ιωάννη καθώς και τους Δημάρχους Αττικής που αποδέχτηκαν αυτό το δικό μας βάρος για τους προσεχείς 6 μήνες.
Τέλος, θέλουμε να γνωρίσουμε στους δημότες μας ότι το συνολικό οικονομικό κόστος για την μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής Αττικής ανά τόνο έχει οριστεί ως εξής:
 
Είσοδος στον ΧΥΤΑ 45€
Μεταφορά 24€ + Φ.Π.Α 23%
Σύνολο 74,52€ ανά τόνο
 
Είναι αυτονόητο για όλους μας ότι η ενίσχυση της διαδικασίας της επανάκτησης και ανακύκλωσης υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν (χαρτί, πλαστικό, μέταλλα, γυαλί), είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων μας, αφού ο μεταφερόμενος όγκος απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής θα είναι μικρότερος. Ήδη πλέον με συντονισμένο και τακτικό τρόπο μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα υλικά στο ιδιωτικό ΚΔΑΥ Τρίπολης με μοναδικό κόστος τα έξοδα μεταφοράς τους.
Αμέσως από σήμερα και για το προσεχές 6μηνο μπαίνουν για όλους μας, Δημοτική Αρχή και δημότες αλλά και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου όσον αφορά στην υποχρέωσή της για την προμήθεια του εξοπλισμού των νέων μονάδων διαχείρισης, καθήκοντα για την αποτελεσματική οργάνωση και εφαρμογή του νέου σύγχρονου τρόπου διαχείρισης με βάση τη διαλογή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ενταφιασμό του αδρανούς υπολείμματος. Αυτή η ευκαιρία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ορθολογικής, σύγχρονης και αποτελεσματικής διαχείρισης δεν πρέπει να χαθεί.    

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου